Dracula genfortalt af Kenneth Bøgh Andersen

Dracula genfortalt af Kenneth Bøgh Andersen

Med Dracula genfortalt har Kenneth Bøgh Andersen færdiggjort sin mission om at genfortælle tre af de største horrorklassikere gennem tiden: Mary Shelleys FrankensteinRobert Louis Stevensons Dr. Jekyll og Mr. Hyde og Bram Stokers Dracula.

I såvel Dracula genfortalt som i Frankenstein genfortalt og Jekyll og Hyde genfortalt har KBA lavet et kæmpe researcharbejde for at holde genfortællingen tro mod originalen, samtidig med at han gør historien levende for en nutidig læser. Og det er lykkes. De mere end 100 år gamle romaner fremstår i KBAs genfortællinger så spændende som moderne thrillers uden at have mistet deres klassikerkvalitet.

Historien kort:

Den unge sagfører Jonathan Harker er rejst til Transylvanien. Han skal hjælpe grev Dracula med at købe en bolig i London. Dracula er i begyndelsen en yderst betænksom vært, men efterhånden som forretningerne kommer i orden, får Jonathan bange anelser. Noget er helt galt, og da han får besked på at skrive tre breve til sin forlovede, hvoraf det sidste skal foregive, at han har forladt slottet, er han klar over, at han nok ikke kommer levende derfra.

Imens er hans forlovede Mina hjemme i England. Sammen med sin veninde Lucy er hun på ferie i Whitby. Mens de er her, strander et skib under en voldsom storm. Ombord er kun liget af kaptajnen, bundet fast til roret. Umiddelbart har forliset ingen indflydelse på de unge kvinder. Men så begynder Lucy at gå i søvne, og pludselig bliver hun syg.

Samtidig får Mina besked om, at Jonathan er blevet indlagt på et sanatorium i Budapest. Hun tager af sted for at være hos ham, men i bekymring for veninden skriver hun til doktor Seward, en bekendt af Lucy, og beder ham om at se til hende når hun kommer tilbage til London. Lucy får det dog værre og værre, så Seward kontakter sin gamle professor, Van Helsing, for at få hjælp.

Uden at afsløre for meget kommer Jonathan og Mina tilbage til London. Her deltager de i jagten på at finde Draculas kister, der er fordelt på forskellige adresser. Greven overlister dem dog og når frem til Mina, og nu må mændene forfølge ham tilbage til Transylvanien i håb om at redde hende.

Dracula genfortalt:

Bram Stokers roman må være en af de romaner, der flest gange er blevet genudgivet i egen ret eller i en bearbejdet form. Udover de mange oplag Dracula er udkommet i, er den udgivet som tegneserier, som film, som tv-serier og jeg har endda set den som teaterforestilling to gange. I 2021 så jeg Dracula – blodet er livet, som blev opført af Teater Malstrøm, og i år så jeg Dracula på Aarhus Teater lavet i samarbejde med Den Jyske Opera. To meget forskellige, men begge seværdige forestillinger. Derudover har figuren Dracula inspireret alt fra romaner til film, som bruger greven i deres egen fortælling.

Med Dracula genfortalt har KBA som sagt givet den originale roman nyt liv. Dels er sproget moderniseret og gjort mere læsbart. Dels er historien strammet op ved at fjerne nogle af de mange gentagelser. Eksempelvis modtager Lucy fire blodtransfusioner i Stokers fortælling uden at de tilføjer andet end at trække tempoet ud. KBA lader kun Lucy få to. En anden forkortelse er udeladelsen af den tredje af Lucys tilbedere, Quincey Morris.

Der er også en række utroligt heldige sammentræf, uforklarede plothuller og kontinuitetsfejl i Stokers roman. Hvorfor tager greven for eksempel et skib til Whitby, når han har købt hus i London? Og hvordan kan det være, at Jonathans forlovedes veninde, Lucy, er Draculas første offer i England? KBA har ryddet op i fejlene og skabt bedre sammenhæng og troværdighed i fortællingen, blandt andet ved at gå mere ind i nogle af personernes forhistorier.

Endelig er Stokers roman epistolær. Hele historien fortælles via breve, dagbøger, avisudklip m.m., hvilket giver indtryk af, at man læser en virkelig historie. Dog forsvinder noget af spændingen, fordi alt ses i bakspejlet. Ligeledes virker det urealistisk for læseren, når personerne bruger kræfter på at skrive dagbog, mens de befinder sig i yderste fare. For at undgå dette har KBA  derfor brudt med Stokers opbygning.

I Dracula genfortalt indgår der stadigvæk uddrag af Jonathan og Minas dagbøger, såvel som doktor Sewards rapporter om Renfield m.m. Men KBA bruger også forskellige 3. personsfortællere undervejs, og ikke mindst får greven selv ordet en enkelt gang. Endvidere har KBA flyttet kaptajnen på Demeters beretning frem i prologen og selv tilføjet en epilog. Og som i de to andre genfortællinger får vi også et meget interessant efterord, hvor KBA fortæller om sin research, og begrunder de valg han har taget i forhold til teksten.

Det er i høj grad lykkes Kenneth Bøgh Andersen at give Bram Stokers fortælling en tiltrængt blodtransfusion (hø hø). Fra at være en noget ustruktureret affære fortalt lettere langsommeligt i forhold til nutidens tempo, står historien nu skarpt fra første side. KBA’s tilføjelser får historien til at hænge bedre sammen, ligesom hans fravalg gør fortælletempoet højt fra første side. Personerne er blevet langt mere troværdige, og greven fremstår som et frastødende, sadistisk monster med en hypnotisk evne til alligevel at virke tiltrækkende på sine ofre. Og så er KBA’s epilog en ond genistreg.

Jeg er også nødt til at rose Rasmus Jensen, der har illustreret alle tre genfortællinger. Hans sort/hvide tegninger, der indleder hvert af de fem overordnede kapitler såvel som de små vignetter, der indleder de underordnede kapitler, er både smukke, skræmmende og yderst stemningsfulde.

I det hele taget er Dracula genfortalt af høj kvalitet både indholdsmæssigt og udstyrsmæssigt. Så uanset om du har læst Stokers roman eller ej, kan jeg varmt anbefale Kenneth Bøgh Andersens genfortælling.

PS. KBA har gjort et kæmpearbejde for at fjerne alle fejl og plothuller, men har han overset noget på side 295?

Reklame: Tak til Politikens Forlag der har foræret mig bogen til anmeldelse

Om Dracula genfortalt:

Udgivelsesår: 14.09.2023
Forlag: Politikens Forlag, 336 sider
Forsidegrafiker: Simon Lilholt, Imperiet
Illustrator: Rasmus Jensen

Besøg Kenneth Bøgh Andersens hjemmeside
Besøg Rasmus Jensens hjemmeside

Læs også:

Frankenstein genfortalt udkom i 2021
Jekyll og Hyde genfortalt udkom i 2022

Sig bare Lucy! af Flemming Dalsgaard
Carmilla af Sheridan Le Fanu
De dødes by af Stephen King
Historikeren af Elisabeth Kostova
Vlad af Hannah Lützen
Horla af Guy de Maupassant
Vampyren af John Polidori
Fyrre kister af Santullo og Jok

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
Dracula (1931)
Horror of Dracula (1958)
Bram Stokers Dracula (1992)
Dracula 2000 (2000)

Vampyrens historie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.