Nye udgivelser 2024-02

Nye udgivelser 2024-02

Hver uge udkommer der nye, interessante titler indenfor de fantastiske genrer. Desværre når jeg langt fra at læse og omtale alle, selvom de fortjener opmærksomhed. Derfor forsøger jeg fremadrettet at udgive disse lister, over titler jeg synes bør hives frem i lyset. Titlerne beskrives med link til forlagenes/boghandlernes omtaler, og skulle jeg have omtalt bogen allerede, er der også link til den her på Gyseren.

Tak til Janus Andersen for at trække ugelisterne jeg bruger til udarbejdelsen.

Nye udgivelser 2024-02

SkumringstidSkumringstid / red. Bjarke Friis Kristensen
Forlaget Afkom, 2023. – 131 sider

Den ultimative nordiske tegneserieoplevelse! Dyk ned i myternes og sagnenes forunderlige verden med denne samling af mørke fortællinger. Oplev tretten uhyggelige sagnvæsener fra Norden med Skumringstid.

Læs min omtale her


Forbyttede hjerner ved Niels DalgaardDe forbyttede hjerner : udvalgte danske science fiction-historier 1870-1920 ved Niels Dalgaard
Science Fiction Cirklen, 2023. – 255 sider

Også i tidligere tider har danske forfattere været med, når det gælder science fiction. Denne antologi rummer seksten kortere og lidt længere historier skrevet af danske forfattere i perioden 1870-1920. Udvalget viser, at det ikke kun var i romanens form, forfatterne udfoldede sig, men at den korte form også tiltalte dem.

Her er utopier, røverhistorier, fortællinger om opfindelser og opfindere, videnskabsmænd og opdagelser, visioner om styrbare luftskibe, liv på andre planeter, forbyttede hjerner, en tidsmaskine, en kyborgiseret futurist og meget andet – alt sammen mere end 100 år gammelt. Mange af de motiver, der har spillet en rolle i genrens senere udvikling, fandt deres moderne form i denne periode.

Historierne er skrevet af kendte og ukendte, kanoniserede og glemte, nogle endda anonyme, og udvalget viser at forfattere fra mange hjørner af den danske litteratur mente, de kunne bruge genren til noget. Læst på historiens afstand udgør historierne ikke blot underholdende læseoplevelser i sig selv, men giver også et billede af hvad der optog danskerne i årtierne omkring forrige århundredskifte.


De Montours forbandelse af Robert HowardDe Montours forbandelse af Robert Howard
Pilgaard Publishing, 2023. – 54 sider

Der hviler en forbandelse over soldaten de Montour af Normandiet. En forbandelse, der gør ham farlig og utilregnelig, når månen er fuld. Men hvad er det for en forbandelse? Hvor kommer den fra? Og hvad gør et samvittighedsfuldt menneske for at beskytte sine medmennesker?

Vi præsenterer her de to noveller om de Montour, der blev udgivet i Weird Tales og en parodi fundet efter forfatterens død: I Villefères skov; Ulvehoved; Ulvemøg


Planet X – Ankomsten af Ronny ReffeltPlanet X – Ankomsten af Ronny Reffelt
Brændpunkt, 2023. – 270 sider

Cody Hicks og hans holdkammerater har få sekunder til at score de afgørende point i semifinalen, da jorden under dem på fodboldstadionet begynder at ryste som ved et jordskælv. En dyb flænge i græstæppet opsluger en fyldt tribune med tilskuere, og dermed begynder starten på, hvad der meget vel kan blive Verdens undergang. Den sagnomspundne Planet X er ankommet i den yderste del af vores solsystem, og planeten kaster Jorden og alle dens indbyggere ud i en brutal kamp om overlevelse.

I denne nye verden af anarki og ødelæggelse, skal de to skolekammerater, Cody og Susan, forsøge at komme fra Los Angeles til Denver Lufthavn, hvor Codys far, professor Henry Hicks, modstræbende er blevet rekrutteret til et forskerhold i en topsikret bunker. Det viser sig at være en rejse, som grænser til det umulige, når alt på Jordens overflade forsøger at slå dem ihjel, men jo længere de står stille, jo farligere bliver det.

Læs min omtale her


I et krat af Ryunosuke AkutagawaI et krat af Ryunosuke Akutagawa
Escho, 2023. – 67 sider

En tjener træffer et skæbnesvangert moralsk valg. En munk forsøger at skille sig af med sin næse. Syv vidner til et mord aflægger indbyrdes modstridende forklaringer. Det er handlingerne i tre af den japanske novelles fader, Ryūnosuke Akutagawas, mest berømte fortællinger, som nu præsenteres i ny dansk oversættelse.

Med et blik for det groteske og i et stilrent sprog sætter Akutagawa livets store spørgsmål under lup. Han behandler de øjeblikke, hvor menneskets selvbillede krakelerer og skyndsomt bliver limet sammen igen, med lige dele humor og gru. Det er, når personerne står over for det evige og umulige spørgsmål ”Hvem er jeg?”, Akutagawas noveller begynder – om så identitetskrisen skyldes arbejdsløshed, voldtægt eller en mirakelkur mod en 12 centimeter lang næse.


Termush, Atlanterhavskysten af Sven HolmTermush, Atlanterhavskysten af Sven Holm
Gyldendal, 2023. – 125 sider

Velkommen til Hotel Termush – et luksusresort ved kysten, som ikke minder om noget andet hotel nogen steder. Hotellets gæster er nemlig blandt de få overlevende efter en atomkrig, der har lagt verden øde. Disse mennesker nåede at sikre sig et værelse før ødelæggelsen og lever et liv i sikkerhed langt væk fra strålingen inde på hotellets område. Tror de.

Udenfor hvirvler skyer af radioaktivt materiale omkring, fugle falder døde ned fra himlen og sikkerhedsfolk holder vagt ved indgangen til resortet. Men hotellets ledelse erfarer pludselig, at fremmede nærmer sig og forsøger at trænge ind på området. Hvordan forholder gæsterne sig til den nye situation? De har købt en særlig adgang for mange penge, så skal de hjælpe de indtrængende mennesker eller lade de dem dø?

Snart udspiller sig en magtkamp på hotellet. Er det her begyndelsen på en ny eller slutningen på en gammel verden?

Sven Holms roman udkom i 1967 og seneste udgave på dansk er fra 1983. I udlandet er der i 2023 opstået en ren Termush-hype, og bogen er solgt til udgivelse i pt Storbritannien, USA, Frankrig, Spanien, Italien og Catalonien.

Læs min omtale her


Skønheden af Winnie JohnsenSkønheden af Winnie Johnsen
Brændpunkt, 2024. – 139 sider

Hendes skønhed var af en anden verden. Fra han så hende første gang, var han fortabt; fra det øjeblik ville han kun leve for at dyrke og nyde synet af hendes fortryllende udseende. Skønheden viser sig dog at rumme mystiske hemmeligheder. Jo tættere han kommer på hende, desto mere gådefuld bliver hun, og han må sande, at ikke kærlighed, men skønhed gør blind. De ligner det perfekte par – unge, rige og smukke – men under overfladen udspilles en pervers romance mellem en ekshibitionistisk femme fatale og en voyeur på evig jagt efter sin næste rus. Snart breder følgerne af deres forholds altødelæggende kraft sig som ringe i vandet.

Skønheden er således en mørk og spooky fortælling om skønhed og besættelse, om en mand og en kvinde forbundne i et destruktivt skæbnefællesskab. Til den bitre ende.


Natterend af Niels KjærgaardNatterend af Niels Kjærgaard
Arkade, 2023. – 215 sider

Et nyt skoleår er begyndt på Kystlund Efterskole. Alt virker til at blive et fantastisk år for den unge Sofie. Hun opdager dog hurtigt, at noget er galt i de gamle bygninger, for en ondskab har bosat sig på skolen. Sammen med den nyansatte lærer, Adam, forsøger hun at stoppe en okkult trussel, før den får kløerne i eleverne.

Og på en galeanstalt prøver en flok farlige patienter at flygte fra en skæbne værre end døden.

Læs min omtale her


Fase 3 af ViganFase 3 af Vigan
Freegan Press, 2023. – 60 sider

Zombiesygen har gennem tiden kostet Gerland hele hans familie, siden den brød ud i 1968. Zombierne er blevet en del af hverdagen, men nu har virussen udviklet sig, så også dyr bliver smittet… og måske er Gerland menneskehedens sidste håb.


Fantastik skøn 2024 11-16
Fantastik skøn 2024 08-10
Fantastik skøn 2024 04-07
Fantastik skøn 2024 01-03

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.