Søslanger, havfruer og kæmpe blæksprutter – Mikala Rosenkilde inviterer endnu en gang læserne ind i kryptozoologiens forunderlige verden. Denne gang handler det om havets mærkelige skabninger i Fra Loch Ness til megalodon.
Kryptozoologi er studiet af ukendte dyr. Det vil sige dyr, der endnu ikke er beskrevet af videnskaben, men også dyr der muligvis slet ikke findes, samt kendte dyr der dukker op steder, de ikke burde være. Mikala Rosenkilde ser i sin podcast De Mystiske Dyr nærmere på mere og mindre kendte kryptozoologiske fund, og i 2023 udgav hun Fra sabelkatte til levende drager, der samlede et udvalg af seriens besynderlige beretninger.
I Fra Loch Ness til megalodon ser hun nærmere på havets væsener. I otte overordnede afsnit hører vi beretninger om søslanger observeret forskellige steder i verden, men også om kæmpehajer, gigantiske blæksprutter, havfruer, søkøer og andre mystiske søuhyrer. I hvert kapitel fremlægges observationerne af væsenet og en vurdering af kildens troværdighed, men det er op til læseren, om vi tror på beretningerne eller ej.
Her er fortællinger fra hele verden, og jeg kan ikke andet end være imponeret over det enorme researcharbejde, der ligger bag. Teksten er letforståelig, og man kan både bruge bogen som et opslagsværk, hvis man er særligt interesseret i et bestemt væsen, eller læse den for ren underholdning. For her er virkelig mange interessante historier.
Som indbygger i Horsens er jeg naturligvis nødt til at fremhæve historien om Vitus Berings anden Kamtjatka-ekspedition i midten af 1700-tallet. Under arbejdet med at udforske og kortlægge Sibiriens ishavskyst døde halvdelen af besætningen, men den tyske naturforsker Georg Wilhem Steller overlevede. Og mens han og de øvrige besætningsmedlemmer var strandede, opdagede han en ny art af kæmpestore søkøer, der siden blev navngivet Stellers søko.
Beretningerne om søslanger fylder hovedparten af bogen. Som titlen antyder, får vi naturligvis historien om Nessie, den skotske søslange fra Loch Ness. Men selvom jeg troede, at jeg kendte Nessie, lærte jeg alligevel noget nyt. Mikala sammenkæder de forskellige forsøg på at bevise Nessies eksistens, som for eksempel DNA undersøgelsen af søens vand i 2018, med spændende opdagelser andre steder i verden, for at finde ud af om Loch Ness virkelig kan være levested for så stort et væsen? Og hvad er dette væsen? Er det en stør, en kæmpe-ål, en plesiosaurus eller noget helt ukendt?
Men søslanger findes over hele verden. Fra Afrika til Australien og fra Nordamerika til Asien er der observationer. Selv i Skandinavien er disse mystiske væsener observeret. I Sverige har de søslangen Storsie, der i 1986 blev fredet. Mens der i Norge har været observationer af Seljordsormen med kælenavnet Selma. Mikala dykker ned i de mange historier, som serveres med entusiasme og et drys humor.
Mit yndlingsafsnit er bogens sidste, hvor Mikala ser nærmere på fortællingerne om kæmpeblæksprutterne. Her er historier om fund af døde blæksprutter i strandkanten, om angreb på mennesker og skibe, men også om den lillebitte blæksprutte Hapalochlaena lunulata og Hapalochlaena maculosa med et armspænd på 100-150 mm, hvis gift er så stærk, at et enkelt bid kan dræbe syv voksne mennesker! Og så er det da også interessant, at det var en dansk forsker, der opdagede, at det mytologiske monster Kraken var en tiarmet blæksprutte…
Omtrent 70% af jordens overflade er dækket af hav, og det er jo vildt at tænke på, at der har været flere mennesker på månen cirka 384.000 km fra Jorden, end på bunden af Marianergraven cirka 11 kilometer under havets overflade. Vi mangler i den grad viden om, hvad der lever i havets dybder, og det kan fortællingerne i Fra Loch Ness til megalodon ses som et forsøg på.
Jeg blev både klogere og godt underholdt under læsningen og kan kun varmt anbefale Fra Loch Ness til megalodon.
Om Fra Loch Ness til megalodon:
Udgivelsesår: 07.03.2024
Forlag: 2 Feet Entertainment, 241 sider
Omslag: Steen Langstrup
Indhold:
Søslanger i Europa
Søslanger i Afrika
Søslanger i Australien
Søslanger i Nordamerika
Søslanger i Asien
Mystiske hajer og hvaler
Havfruer og søkøer
Havets gigantiske blæksprutter
Læs også:
Uhyret af Peter Benchley
Terra Ultima af Raoul Deleo
Myterne, der var sande – et blik ind i kryptozoologien af Hanne Østli Jakobsen
Uhyret i Loch Ness af Jesper W. Lindberg
De danske havuhyrer af Jesper Milan
En blækspruttes sjæl af Sy Montgomery
Blæksprutter – urhavets kæmper af Jan Audun Rasmussen
Fra sabelkatte til levende drager af Mikala Rosenkilde
Mysteriet om havuhyrerne af Lars Thomas
Manddræber af Ted Willis