Sidste omgang af Palle Schmidt

Sidste omgang af Palle Schmidt

Sidste omgang er femte bind i Palle Schmidts serie om den kriminelle Hauge. Vi har fulgt ham siden løsladelsen i De efterladte gennem hans forsøg på at holde sig på den rigtige side af loven. Trods alle gode intentioner er det ikke lykkes. Men da vi forlod Hauge i EXIT, brød han uigenkaldeligt med rockermiljøet, som han fortrød nogensinde at have indladt sig med. Nu har han også lagt sprut og slagsmål på hylden og arbejder som bartender på et brunt værtshus på Vesterbro. Han bor i det lille baglokale, og lader dagene flyde begivenhedsløst af sted.

Så  bliver en af værtshusets stamkunder anklaget for mordet på den unge skuespillerinde, Julie Severin, der er kommet undercover på værtshuset som forberedelse til en rolle. Politiet er overbeviste om, at den studerende Laurits er gerningsmanden. Beviserne ser da også umiddelbart stærke ud, men Hauge har svært ved at tro, at Laurits har myrdet nogen.

Både i fængslet og i det kriminelle miljø har Hauge mødt masser af voldsmænd og mordere, og Laurits passer ikke ind. Mod sin vilje driver Hauges retfærdighedssans ham derfor til at undersøge sagen nærmere, og han opdager snart, at Julie ikke kun var en ung og lovende skuespillerinde. Hun havde også en del hemmeligheder i bagagen. Blandt andet en ukendt lejlighed, hvor hendes alter ego, Stella, holdt til.

Hauges jagt på sandheden fører ham ind i det københavnske teatermiljø, hvor der er masser af smil og kindkys men hvor udtrykket ‘en kniv i ryggen’ måske ikke kun skal forstås metaforisk.

Sidste omgang er desværre den sidste bog om Hauge, og jeg kommer virkelig til at savne ham. Hauge er en atypisk hovedperson med sin kriminelle baggrund, men trods sine fejl er han også yderst sympatisk, intelligent og med en veludviklet indsigt i den menneskelige natur. Selvom han ikke har noget imod at spille med musklerne, når det er nødvendigt, har han også et stærkt moralsk kompas, som ikke tillader, at nogen udnytter de svageste.

Med Hauge har Palle Schmidt skabt en hovedperson, der giver os indblik i et parallelsamfund, hvor politiet betragtes med mistro. Hvor samfundet ser dig som et problem i stedet for som en person. Og hvor du ikke kan regne med andre end dig selv. Jeg har fået udfordret flere fordomme undervejs, uden at det på noget tidspunkt har føltes moraliserende. Så selvom vægten er på action og en spændende historie, så giver de enkelte bøger også stof til eftertanke. Og det er ekstra point i min bog.

Sidste omgang er  elementært spændende, den er velskrevet og har et troværdigt plot. Udover fortællingen om mordet på Julie flettes der forskellige sidehistorier ind. Vi introduceres blandt andet for efterforskeren Dina Fahan, og der trækkes tråde til Hauges familie. Palle Schmidt fortæller i et højt tempo, som gør det svært at lægge bogen fra sig undervejs. Men alle sløjfer bindes til sidst.

Jeg har med stor fornøjelse fulgt Hauge hele vejen, og er du til underholdende action og en sympatisk antihelt, så er serien om Hauge et rigtig godt bud. En varm anbefaling herfra.

Uddrag af bogen:

“Hvad med Laurits?” spurgte politimanden uden at se op.

Jeg så over mod hjørnebordet, hvor Laurits plejede at sidde med sin Grimbergen uden at tale med nogen. “Han bliver som regel til den bitre ende. Har vist ikke meget at komme hjem til.”

“Eller stå op til?”

“Det ved jeg ikke,” sagde jeg. “Er han ikke studerende?”

“De har vist ikke set ham på DTU i flere måneder.”

Jeg mærkede et stik af dårlig samvittighed. Laurits havde siddet og spildt sit liv i min bar i stedet for at passe sit studie. Jeg rystede tanken af mig. Det ragede ikke mig, folk kunne gøre som de ville.

Kvinden kiggede medfølende på mig. Eller også overfortolkede jeg. Hun bladrede hen til en blank side i sin blok og skubbede den over disken. “Gider du skrive dit navn og adresse ned her?”

Jeg greb kuglepennen fra bøtten med drikkepenge og krattede mine oplysninger ned, mens jeg skævede til politikvinden. “Hvad med dig, skal du have kaffe?”

“Har du latte?”

Jeg smed kuglepennen tilbage i bøtten. “Ingen latte, ingen cappuccino, ingen chai, ingen chaigrød.”

Kvinden smilede stadig, så jeg fortsatte: “Ingen brunch, ingen tapas, ingen wifi. Øl, spiritus, dårlig kaffe og musik fra før du blev født, det er alt, hvad vi har at byde på.”

Hun tog imod blokken uden at tage øjnene fra mig. “Og sarkasme, kan jeg høre.”

“Sarkasmen er gratis.” (side 18)

Reklame: Tak til forlaget Avanti der har foræret mig bogen til anmeldelse

Om Sidste omgang:

Udgivelsesår: 12.04.2024
Forlag: Avanti, 248 sider
Omslag: Palle Schmidt

Serien om Hauge:

Sidste omgang,  2024
EXIT, 2022
Blod ved daggry, 2021
Ulv blandt ulve, 2020
De efterladte, 2018

Læs også:

I skyggen af Sadd af Sara Blædel, Gretelise Holm, Lars Kjædegaard og Steen Langstrup
Langs smertegrænsen af Thomas Clemen
Fantomsmerter af Stephan Garmark
Møde med fortiden af J. Wallis Martin
Retfærdig vold af Aske Munk-Jørgensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.