Project Hail Mary af Andy Weir

Project Hail Mary af Andy Weir

Jeg er ikke verdens bedste lydbogslytter, og en moppedreng på næsten 600 sider havde jeg svært ved at forestille mig, at jeg ville lytte til ende. Men David Garmarks indlæsning af Andy Weirs roman Project Hail Mary var en udsøgt fornøjelse.

Andy Weir debuterede med The Martian, der udkom på dansk i 2015 i forbindelse med, at romanen blev filmatiseret. The Martian tilhører den subgenre, man kalder hård science fiction med fokus på videnskabelige og tekniske detaljer. Et par år efter The Martian udgav han romanen Artemis, og nu er han så aktuel med Project Hail Mary.

Romanen åbner med en forvirret mand, der kommer til bevidsthed i totalt mørke til spørgsmålet: “Hvad er to plus to?” Manden viser sig af være Ryland Grace, en natur/teknik lærer på mellemtrinnet, som også har en ph.d. om molekylær biologi i rygsækken. Den blev dog haglet ned af resten af forskningsverdenen, hvilket fik ham til at vende ryggen til det akademiske miljø. Og nu er Grace altså vågnet alene i et rumskib på vej mod stjernen Tau Ceti 12 lysår fra Jorden, med en svækket hukommelse der kun gradvist vender tilbage. Hvorfor?

Project Hail Mary fortælles i to spor. Dels i nutiden hvor Grace vågner op og må håndtere sin situation. Dels i hans minder, der dukker op i flashback, og drypvist afslører hvem han er, og hvorfor han befinder sig på rumskibet Hail Mary som menneskehedens sidste håb.

Ryland Grace er den eneste overlevende på en desperat sidste-chance-mission – og hvis han fejler, vil menneskeheden gå til grunde. Bortset fra at han ikke er klar over det lige nu. Han kan ikke engang huske, hvad han hedder, og endnu mindre hvad hans opgave går ud på, eller hvordan han skal udføre den. Det eneste, han ved, er, at han har sovet i meget, meget lang tid. Og at han netop er blevet vækket, blot for at opdage, at han befinder sig millioner af mil hjemmefra, uden andet end to lig som selskab. Hans besætningsvenner er døde, hans hukommelse vender tåget tilbage, og Ryland indser, at han nu står overfor en umulig opgave. Mens han drøner gennem det tomme rum på sit lille skib, er det op til ham at lægge et umuligt videnskabeligt puslespil – og overvinde truslen om udryddelse af vores art. Og mens uret tikker, og de nærmeste mennesker er lysår væk, er han nødt til at gøre det alene. Eller er han? (fra bogens bagside)

Jeg synes, at Project Hail Mary var sindssygt underholdende. Den todelte opbygning er med til at opbygge en intens suspense, hvor de drypvise afsløringer af, hvad der er sket i fortiden, er mindst lige så spændende, som de mange udfordringer Grace må tackle i nutiden. Der ér mange tekniske forklaringer, og det kan godt få nogen til at tøve, men romanen er samtidig hamrende morsom. Grace besidder en selvironi uden lige, som gang på gang letter stemningen, når det hele ser værst ud. Og så er selve historien elementært spændende og fuld af overraskende plottwists. Jeg har kun afsløret en brøkdel af handlingen for ikke at spoile læseoplevelsen for andre.

Før Andy Weir blev forfatter, var han i mange år programmør. Den tekniske viden skinner klart gennem hans forfatterskab, og kombineret med en god humoristisk sans og en evne til at skrue et godt plot sammen er han en yderst interessant forfatter. Som tidligere nævnt hørte jeg Project Hail Mary som lydbog indlæst af David Garmark, og det gjorde bestemt ikke min oplevelse af bogen mindre. Jeg kan kun varmt anbefale den til alle, der holder af en god historie og ikke lader sig skræmme af hård science fiction.

Andy Weir beviste med ‘The Martian’, at han er en mester i at gøre tung, teknisk science fiction vildt underholdende. Som ingen anden formår han at kombinere spænding, humor og plot twists med enorm videnskabelig akkuratesse, uden at det på noget tidspunkt bliver kedeligt. Men hvem har også sagt at fysik og kemi er kedeligt? Tværtimod formår Andy Weir at gøre relativitetsteori, kemiske forbindelser, rumfart og atmosfærisk tryk til knaldgod underholdning ved at bruge det som en katalysator for en god historie. Han tager os ud imellem stjernerne, men også helt ind i atomerne, og hvordan han formår at balancere det hele, uden at miste denne læser (som har en tyk streg under sin sproglige uddannelse) er en lige så stor gåde, som de astronomiske gåder Andy Weir side efter side præsenterer os for i ‘Project Hail Mary’. (uddrag af Litteratursidens anmeldelse)

Om Project Hail Mary:

Udgivelsesår: 16.09.2022
Forlag: Dreamlitt, 575 sider
Omslag: Peter Palmqvist Skjøtt Poulsen
Originaltitel: Project Hail Mary (2021)
Oversætter: Lars Poulsen
Lydbog indlæst af David Garmark

Læs også:

Andreas Mogensen – Min rejse til rummet af Henrik Bendix og Thomas Djursing
2001: En odyssé i verdensrummet af Arthur C. Clarke
Illuminae af Amie Kaufman og Jay Kristoff
Solaris af Stanislaw Lem
Mørke af Torben Pedersen
Coyote af Allen M. Steele
The Martian af Andy Weir

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.