Hver uge udkommer der nye og interessante titler indenfor de fantastiske genrer. Med disse lister forsøger jeg at samle særligt spændende udgivelser og give dem lidt velfortjent rampelys. Titlerne beskrives med link til forlagenes/boghandlernes omtaler, og skulle jeg have omtalt bogen allerede, er der også link til den her på Gyseren.
Tak til Janus Andersen for at trække ugelisterne jeg bruger til udarbejdelsen.
Nye udgivelser 2025-02
Pilene af Algernon Blackwood
Escho, 2025. – 91 sider
To venner rejser i kano ned ad Donau-floden. De er begge erfarne opdagelsesrejsende, men da vandstanden stiger mere end normalt, tvinges de til at søge tilflugt på en isoleret ø i floden. Solen, vinden og floden synes at rumme en overnaturlig kraft, der vækker frygt hos dem begge. Men det er de tætte, vilde og truende piletræer, der får dem til at tvivle på, om det, de ser og oplever, er virkeligt. At flygte fra øen virker som den eneste fornuftige løsning, men er det overhovedet muligt at undslippe pilene, der omgiver dem?
Pilene (1907) er en af de mest indflydelsesrige fortællinger inden for moderne horror, og det er svært at undervurdere dens betydning for genrens udvikling. Værket fremstiller det overnaturlige som noget, der overstiger den menneskelige erkendelsesevne, og er derfor et tidligt eksempel på både kosmisk horror og øko-horror. Værket var også en inspiration for H.P. Lovecraft, der betragtede det som den bedste af alle overnaturlige fortællinger i engelsk litteratur:
“Blackwood’s The Willows is the greatest weird story ever written … Here art and restraint in narrative reach their very highest development, and an impression of lasting poignancy is produced without a single strained passage or a single false note.” – H.P. Lovecraft
Algernon Blackwood (1869-1951) var en engelsk journalist og forfatter, der i dag regnes for en af de vigtigste og mest indflydelsesrige stemmer inden for horror-genren i det 20. århundrede. Han var i en årrække medlem af det hemmelige selskab “The Hermetic Order of the Golden Dawn” sammen med forfatterkollegaerne Aleister Crowley, Arthur Machen og W.B. Yeats.
Lignelsen om såningen af Octavia E. Butler
Lindhardt og Ringhof, 2025. – 381 sider
Verden som vi kender den er korrumperet af galskab og anarki, men en kvinde sætter sig for at skabe en bedre fremtid for sig selv og andre.
Lauren Olamina og hendes familie lever i et beskyttet område i udkanten af Los Angeles. Inden for murene forsøger Laurens far, som er præst, sammen med andre fra området at redde, hvad der er tilbage af et lokalsamfund, som ellers er blevet ødelagt af narkotika, sygdom, krig og tilbagevendende vandmangel. Mens hendes far hjælper fællesskabet i den rigtige retning, kæmper Lauren med hyperempati, en lidelse, som gør hende exceptionelt sensitiv over for andres smerter. Da en brand raserer deres kvarter, bliver Laurens familie slået ihjel og hun tvinges ud i den farlige verden udenfor. Sammen med en håndfuld andre flygtninge, forsøger Lauren at rejse i sikkerhed nordpå, og undervejs opstår en revolutionerende idé i hendes sind, som måske kan redde hele menneskeheden.
Lignelsen om talenterne af Octavia E. Butler
Lindhardt og Ringhof, 2025. – 491 sider
I 2032, fem år efter at have mistet sin familie, har Lauren Olamina samlet en lille flok mennesker i det selvforsynende lokalsamfund kaldet Acorn. Laurens hyperempati har inspireret hende til at grundlægge den nyskabende spirituelle religion Earthseed. Den nye religion står i kontrast til den fundamentalistiske kristne kirke, som den nyvalgte præsident er en del af. På hans opfordring nedbrændes ikke-kristne kirker, og alternativt troende jages og slås ihjel – alt sammen under kampråbet ”Make America Great Again” …
Lignelsen om talenterne indeholder ud over Laurens eget synspunkt, beretninger fra tre andre karakterer, Markus, Bankole og Asha Vere, som sætter Laurens liv og kald i perspektiv. Butler planlagde i hvert fald ét bind mere i serien, men nåede aldrig at skrive mere. Hvert bind er dog afsluttet og kan læses uafhængigt.
Den hornede gud af Magdalena Hai
ABC, 2024. – 171 sider
NÅR MAN STÅR ANSIGT TIL ANSIGT MED DØDEN, ÆNDRER ALT SIG.
Det siges, at livet passerer revy for ens øjne, lige inden man dør. Det kan jeg hverken sige ja eller nej til. Jeg husker intet af det, der skete. Hvordan vores bil skred ud og slog en kolbøtte, inden den ramte ind i et klippefremspring. Jeg husker ikke, at jeg ventede på hjælp i 23 minutter. Jeg var efter sigende ved bevidsthed, da de skar mig ud af min mors Megane. Alt det har jeg fået fortalt efterfølgende.
Totalt blackout.
17-årige Lauri vågner på hospitalet efter et skæbnesvangert biluheld og husker ikke meget af, hvad der er sket. Men hans mor er død, og hele hans liv blevet rykket op med rode.
Mens hans far fortsat er indlagt på hospitalet i Helsinki indleder Lauri en langsom rekonvalescens i en lille flække på landet hos sin mosters familie. Nabopigen Vilja-Maria tænder livsgnisten igen i de nye omgivelser, og Lauri kan ikke få hende ud af hovedet. Men alt er ikke, som det skal være. Om natten dukker en enorm skikkelse med gevir på hovedet op uden for vinduet, og de døde nægter at forblive døde. Lauri begynder at få ophidsende og skrækindjagende drømme, der føles en tand for virkelige.
Gudekejseren på Dune af Frank Herbert
A Mock Book, 2024. – 548 sider
Gudekejseren på Dune er den fjerde bog i Frank Herberts storslåede science-fiction-serie.
Mere end tre tusind år er gået siden de første begivenheder i krigen mod Harkonnerne. Gudekejseren på planeten Dune, Leto Atreides, søn af profeten Paul Muad’Dib, er den eneste, der forstår fremtiden, og han ved med forfærdelig sikkerhed, at udviklingen af hans race er ved at nå sin ende. Men han ved også, at prisen for overlevelse er hans egen undergang.
Sagaen om ørkenplaneten Dune – den amerikanske titel er i bogen oversat til Klit – er en af science-fiction-genrens største og mest læste romanserier og har inspireret til storslåede fortællinger som Star Wars, Hunger Games og Game of Thrones. Frank Herbert skildrer et fascinerende univers, hvor stormagterne slås om naturressourcerne i en verden af mystik og korrupte magthavere.
Dune er filmatiseret flere gange, senest af Denis Villeneuve, hvis Dune og Dune – del 2 har skabt massive biografsucceser. En tredje film i serien er planlagt til af få premiere i 2026. Filmsuccesen bliver også fulgt op af en stort anlagt tv-serie på HBO Max.
Carmilla af Sheridan Le Fanu
2 Feet Entertainment, 2024. – 129 sider
Den irske forfatter Sheridan Le Fanu (1814-1873) gjorde sig gældende i de mørkere sider af litteraturen, fra det gotiske over gysere til krimier. Hans betydning for udviklingen af disse genrer kan ikke overvurderes.
‘Carmilla’ er en af de vigtigeste vampyrhistorier nogensinde. Den anses dertil for at være den første lesbiske vampyrfortælling og inspirationskilde til Bram Stokers ‘Dracula’.
‘Carmilla’ er desuden filmatiseret flere gange. ‘Vampyr’ fra 1932 af den danske instruktør Carl Th. Dreyer var den første af disse.
‘Carmilla’ er den første kortroman i serien 2 Feet Klassikere, der indtil nu kun har rummet novellesamlinger. Den er oversat af vor tids største danske gyserforfatter Teddy Vork, der dersuden har skrevet bogens forord.
Rejsen – Malacandra af C. S. Lewis
ProRex, 2024. – 235 sider
Rejsen – Malacandraer første bog i C.S. Lewis’ rumtrilogi, der er en klassiker inden for science fiction-litteraturen og et af forfatterens mesterværker.
Længe før den første rumraket blev sendt ud i rummet og den første månerejse, skrev Lewis sin fascinerende trilogi om menneskets rejse til andre planeter i solsystemet. Bogen er på samme tid en spændingsroman og en filosofisk opdagelsesrejse. Fra første til sidste side er de tre bøger, der også kan læses separat, spændende underholdning, ikke mindst takket være Lewis’ humor og unikke fortælleevne.
I Narnia-serien afprøver Lewis sine tanker i eventyrets form, og i rumtrilogien kaster han sig ud i klassisk science fiction-litteratur. I Rejsen – Malacandra stilles mennesket over for gudelignende væsener, som befolker universet. Det vejes og findes for let.
Forord af J.R.R. Tolkien
Mere end overlevelse / red. Carl-Eddy Skovgaard
Science Fiction Cirklen, 2024. – 455 sider (LOU 19)
Hele vejen rundt i sci-fi-universet
Igen i år har det været en fornøjelse at læse de mange noveller fra danske science fiction-forfattere, nye såvel som gamle kendinge, som indsendte deres bidrag til Science Fiction Cirklens årlige antologi Lige under overfladen.
Blandt dem har Carl-Eddy Skovgaard, som desværre døde den 31. juli, valgt 25 noveller som repræsenterer en fin bred vifte af handlinger.
For at nævne nogle få eksempler, så er der noveller om: Genmanipulation inspireret af en kendt popgruppe fra 1960 – 1970’erne.
Fremtidig systematiseret pardannelse baseret på genkendelse af øjenfarve. Ceremoni med årligt tilvalg af genetiske egenskaber for unge. Forebyggende undersøgelse for kræft under dronning Margrethe den III og problemer forbundet med menneskehedens udflytning til Mars. Også hjernemanipulation og modvilje mod at spise kød er med i repertoiret, ligesom en forfatter forudser nødvendigheden af at indsamle rumskrot, mens en anden forudser nye måder til at aflure sin politiske modparts planer.
Hvordan naturen selv går til handling mod menneskers svineri, skal vi heller ikke snydes for. Det samme gælder behandlingen af vores ældre, og det endda ikke ret langt ude i fremtiden, hvis – Kort sagt – igen en bred vifte af god og underholdende science fiction.
Arkham Asylum : et alvorsfuldt sted på alvorsfuld jord af Grant Morrison og Dave McKean
Faraos Cigarer, 2024. – Ca. 180 sider
Galningene har taget kontrollen med Gotham Citys berygtede lukkede anstalt, Arkham Asylum!
Anført af Jokeren stiller de indsatte et ultimativt krav til den person, der er ansvarlig for, at de er endt der: Batman må stige ned i dette mørkets hjerte, konfrontere sine største fjender og se sandheden om sin egen splittede identitet i øjnene – eller dømme sig selv til at dele deres skæbne.
Et gruopvækkende, psykologisk mesterværk skrevet af Grant Morrison og visualiseret af Dave McKean – en klassiker i superheltegenren, der nu endelig finder vej til dansk.
Planet X – Mørket af Ronny Reffelt
Brændpunkt, 2024. – 312 sider
Historien finder sted i de tre dage med mørke, som er beskrevet i bibelen, foruden andre religiøse tekster.
Da Cody og Susan vågner op på motorvejsbroen, befinder de sig til deres store overraskelse i et absolut uigennemtrængeligt mørke på trods af, at det er morgen. Sollyset er ikke kommet frem, og de er tvunget til at kæmpe sig videre gennem de mørklagte gader.
Hvad Cody og Susan ikke ved er, at to pulse af energi er blevet sendt gennem solen, mens de har været bevidstløse. Den første puls ødelagde al elektronik, mens den anden puls påvirkede og ændrede visse menneskers DNA.
Der er nu, som ligeledes beskrevet i de religiøse tekster, igen dæmoner, som vandrer mellem os, hvilket Henry og hans kollegaer i bunkerne under Denver lufthavn er de første til at sande.
Planet X – Mørket, er del to af trilogien om Planet X.
Fremtidsministeriet af Kim Stanley Robinson
A Mock Book, 2024. – 663 sider
Hvordan skal vi håndtere de igangværende klimaforandringer?
I Fremtidsministeriet gennemspilles forskellige scenarier, der kan sikre planetens og menneskehedens overlevelse. Romanen, der udspiller sig i en nær fremtid, følger Mary Murphy, lederen af et internationalt organ kendt som “Fremtidsministeriet”, hvis mission er at takle klimakrisen på vegne af fremtidige generationer. Sammen med sine kolleger er Mary primus motor i at udtænke løsninger og afprøve dem med aktører i det internationale samfund. Historien væver øjenvidneberetninger og økonomiske, politiske og teknologiske løsninger sammen til en dramatisk historie om klimaaktivisme, økoterrorisme, Davos og global krisehåndtering i en verden ude af balance.
Kim Stanley Robinsons værk er et af tidens vigtigste indlæg i diskussion om, hvordan vi rent praktisk kan løse den planetariske krise. Fremtidsministeriet er blevet hyldet af aktører på både venstre-og højrefløjen og en dybtfølt opfordring til kilmahandling nu!
Forenet i mørket af Tristan Roulot og Dimitri Armand
Shadow Zone, 2024. – 55 sider (Kureren 3)
Rusten har måske eroderet alt jern, men ikke Minervas stålsatte vilje. Hun var forsker, men nu ser verden hende som en heks. Hun har svoret at finde manden, hun elsker – manden, der elskede hende, før han besvarede kaldet og blev Kureren. Eller rettere… én af dem!
For at nå sit mål har Minerva allieret sig med Snuseren. Men kan en enkelt kvinde virkelig kæmpe imod det helvede som hele menneskeheden er på vej ned i – en verden, hvor Kureren er blevet en allestedsnærværende enmandshær?
Fruen af havet af Robert Louis Stevenson
2 Feet Entertainment, 2025. – 111 sider
Den skotske forfatter Robert Louis Stevenson (1850-1894) udgav i 1886 et af de absolut vigtigste værker i gysergenrens historie The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde og er alene derfor selvskrevet til at optræde i denne serie af små bøger med fokus på den klassiske gotiske gyserlitteratur.
De to noveller, som vi præsenterer i denne bog i Christian Aallings oversættelse, er først den intense Ollala, der sanseligt snor sig om vampyrgenren, dog uden at forfalde til rituelle forklaringer eller bekende sig endeligt til overtroen, samt Fruen af havet, en spøgelseshistorie frit bygget over et par kapitler i den islandske Ørboernes Saga.
Daisy af Rene Toft
Calibat, 2024 i.e. 2025. – 188 sider
KACHIK! Blitzen skærer i øjnene. Han forsøger at skrige.
”Der er ingen, der kan høre dig. Du kan lige så godt lade være.” Jeg tager billedet, der kører ud af kameraet.
”Brænd ham nu.” Maggie vifter utålmodigt med benzindunken. Maggie er min søster fra klosteret. Hun er 18. Jeg er kun 15.
”Skal vi ikke lige være 100% sikre på, at der faktisk er en dæmon inden i ham?” siger Alex. Det er hende, der sørger for, at tingene bliver gjort ordentligt og efter bogen. Vi brænder ikke hvem som helst og for hvad som helst. Vi er jo ikke psykopater.
Smileyface.
”Er den god nok?” Hun peger på billedet, jeg står og ryster. Jeg kigger. Øjnene på manden lyser op. Helt røde. Jeg nikker.
”Hils dernede,” smiler jeg og tænder min Zippo-lighter.
Te til ånderne af Chris Vuklisevic
Grønningen 1, 2025. – 429 sider
Træd ind i salonen. Nyd den varme te i ly for regnen. Hør ånderne fortælle.Agonie er en heks. Félicité jager spøgelser. Stilheden mellem de to søstre strækker sig over tredive år, indtil den dag deres mors brutale død fører dem sammen igen på trods. For at stykke hendes sidste ord sammen må søstrene finde hendes spøgelse, følge sporene i hendes liv, lede i den kvindes fortid, der elskede den ene af dem og afviste den anden.
Men morens spøgelse er ingen steder at finde, og vidnerne til hendes liv, de døde som de levende, maler et mærkeligt, ja, modsigelsesfyldt, portræt af hende. Hvad var det, moren ville afsløre, før hun døde? Hvem var den fragmenterede, mangesidede kvinde egentlig? Søstrenes sandhedssøgen fører dem fra gyderne i Nice til ørkenen ved Almería, fra Vidundernes Dal til de forladte landsbyer i Provence og ind i hjertet af familiens gåder.
Ulvemælk af Charlotte Weitze
Gutkind, 2025. – 330 sider
Inga er flyttet til mormors hus i Tværmose i et Jylland, der nu, i 2040, er dækket af skov. Kæresten overvåger områdets ulvebestand, og selv var hun forfatter, indtil kunstig intelligens overtog fortællingerne.
I 1872 går folkemindesamleren Evald Tang Kristensen fra gård til gård i Tværmose for at indsamle eventyr og viser fra en snart svunden tid. Han besøger Ane Povlsdatter, som er rig på ulvehistorier, men én af dem får Evald ikke slutningen på, før hun dør. Det nager ham.
Ane boede i det, der nu er Ingas hus. Men det er ikke det eneste, der forbinder Evald og Inga. Ved fuldmåne lusker et dyr omkring og kradser i Ingas dør. Et dyr som Evald både kender alt for godt, og ikke rigtig vil kendes ved.
Fantastik skøn 20250 1-03
Fantastik skøn 2025 04-08