Jeg kendte ikke noget til Offertræet af Per Faxneld på forhånd, men faldt for beskrivelsen og bestilte den på biblioteket. Heldigvis, for her er tale om en lækker udgivelse både i udstyr og indhold.
Offertræet er udgivet af forlaget Baggaardsbaroner, et forlag der ikke er bange for at eksperimentere, og som altid gør noget ekstra ud af bogens udseende. “Baggaardsbaroners bøger er alle tilsat en stærk visuel forsidepalette og illustrationer, for vi tror på, at en bog skal bedømmes på sit omslag“, som de skriver på forlagets hjemmeside. Offertræet er da også smukt illustreret af Mimmi Strinnholm, og såvel snit som omslag er holdt helt i sort med tekst og illustration i guldrelief.
Per Faxneld har skrevet de 44 folkegotiske historier. I efterordet fortæller han, at hensigten har været at skrive en slags skrækminiaturer: “... små fortættede, gotiske historier, som tager udgangspunkt i svensk folketro og almuehistorier.” Inspirationen er bl.a. fundet i de svenske folkemindesamleres materialer og forskningen i Sveriges hekseprocesser samt fra folk horror i filmenes verden.
Tidsmæssigt udspiller historierne sig i 1700- og 1800-tallet, og hver historie er på max tre sider. Trods det korte omfang er fortællingerne helstøbte, og hver historie følges af Mimmi Strinnholms stemningsskabende silhuetklip holdt i sort og hvid. Selvom illustrationerne måske umiddelbart virker enkle, giver de et ekstra lag til historierne, og det er let at komme til at fordybe sig i hver enkel.
De 44 fortællinger udspiller sig dybt inde i de svenske skove og rundt om i de isolerede bygder og fortæller om hekse, okkulte ritualer, onde ånder, blodig hævn og væsener fra folketroen. Det hele fortalt med en autenticitet så det føles som om, historierne er hentet fra de svenske almuefortællinger. Jeg kan f.eks. levende forestille mig, at man har fortalt historier om Tordenmanden, når uvejret ruskede udenfor, og at man har troet på, at blyhældning kunne forudsige fremtiden.
Nogle fortællinger er nærmest sørgmodige, som ‘Langs strandene’, hvor gamle Axel ser sit liv og må tage ansvar for sine synder på en aftentur ved Storsøens strande. I andre fortællinger virker sortekunsten, men der må bringes ofre, f.eks. i ‘Fangen i fadeburet’, ‘Den lille gudinde’ og ‘Spillemandens sønner. Mens en makaber form for retfærdighed sker fyldest i flere fortællinger, blandt andet ‘Tørvetaget’, ‘Fordærvelige medikamenter’ og ‘Det altødelæggende’.
Uddrag af ‘Fangen i fadeburet’
Da det året efter igen blev tid til at så, fortalte Matildas lillebror de voksne, at han i morgengryet havde været en tur på das. Der havde han set søsteren skære halsen over på en tiggerdreng ude på marken. Det viste sig, at Matilda havde jord under neglene og en blodplettet kniv gemt i sit forklæde. Familien indså, at en høj og unaturlig pris var blevet betalt for den bugnende høst. De låste Matilda inde i det gamle fadebur ved siden af marken og nævnte aldrig hendes navn igen. Årene gik og hun levede af madrester og tykmælk, som de gav hende gennem en lem i døren. Nogle gange kunne man skimte hendes hånd, når hun greb om træskålen, og se hendes negle, der var blevet til brune, skæve spiraler... (side 7-8)
Jeg er vild med sådanne små gys og historier, der trækker på folketroen i Norden, så jeg læste fortællingerne som underholdende hygge. Men man kan også læse Offertræet som en refleksion over der moderne samfund. I forlagets pressemeddelelse beskrives fortællingerne som en moderne fortolkning af heksen, der udfordrer patriarkatet og frigør sig fra samfundets undertrykkelse. Her kæmper kultur, kirke og modernitet en brav men forgæves kamp mod natur og hedenskab.
Hvad enten du har lyst til at krybe sammen under et tæppe med Per Faxnelds skrækminiaturer som hyggelæsning, eller du tager skridtet videre og reflekterer dybere over teksternes symboler og samfundsmæssige kontekst, så kan jeg kun anbefale at gribe fat Offertræet. Den er bestemt værd at læse.
Om Offertræet:
Udgivelsesår: 12.05.2023
Forlag: Baggaardsbaroner, 186 sider
Omslag og illustrationer: Mimmi Strinnholm
Oversætter: Anna Schmidt Andersen
Forlaget skriver om Per Faxneld:
Faxneld er født i 1978. Han er forsker i religionshistorie og er specialist i okkultisme og feministisk satanisme. Om disse emner har han skrevet flere opsigtsvækkende bøger, som er blevet udgivet både i Sverige og internationalt. Offertræet er hans skønlitterære debut.
Læs også:
Noget er på vej – 24 fortællinger om nordisk folketro / red. Helle Perrier
Julebestiariet af Benni Bødker
Malkøbing Museum af Chris D’Amato, Jesper Ilum Petersen og Morten Carlsen
De udøde af Johan Egerkrans
Gamle gys og sære sagn af Fritz Haack
Og de onde lo – amoralske fabler af Ellen Holmboe
Spøgelseskareten og andre noveller af Thit Jensen
Mørkets skabninger af Kåre Johannessen
Heksejagt af Louise Nyholm Kallestrup
Kongens sidste heks af Søren Marquardt Frederiksen
Diget af Teddy Vork