Drømmen om frihed / red. Carl-Eddy Skovgaard

Drømmen om frihed / red. Carl-Eddy Skovgaard

”Drømmen om frihed” indeholder 25 nye science fiction-noveller skrevet af danske forfattere om alt fra kunstig intelligens over klimaændringer til tidsrejser og grænse-sf.

Vi er nået til bind 18 i Science Fiction Cirklens serie ”Lige under overfladen”, hvor første bind udkom i 2007. Jeg har læst med fra starten og glæder mig stadig hvert år, når den nye samling udkommer.

Igennem årene har mange forskellige forfattere bidraget, og serien giver et spændende indblik i udviklingen i dansk science fiction. Bidragsyderne har alle årene været en blanding af etablerede og nye navne, ligesom serien også altid har favnet science fiction-genrens temamæssige bredde. Årets noveller er ingen undtagelse, og som noget nyt er en af novellerne endda skrevet med hjælp fra en chatbot.

De 25 noveller spænder som sagt bredt. Her er historier om pludseligt opståede kraftfelter, hvor for længst uddøde fugle lever, som om de aldrig havde været væk. Om lyserøde skyer der udraderer alt af beton. Om udfordringer af forældremyndigheden i skilsmissesager. Om skiløb på Titan. Om politiets efterforskningsmetoder i fremtiden. Om androider, overvågningssamfund, tidsrejser, kødspisere, jagten på det perfekte liv og mødet med universets andre racer – for blot at nævne nogle af temaerne. Og så noterede jeg mig også under læsningen, at der i flere af novellerne er en højere grad af optimisme for fremtiden end tidligere.

Med 25 forskellige forfatterstemmer vil der uundgåeligt være nogle noveller, der falder udenfor den enkelte læsers subjektive smag. Generelt er niveauet i Drømmen om frihed dog højt, og jeg kan kun anbefale antologien til alle science fiction elskere. Men også hvis du ikke kender genren og gerne vil have en smagsprøve på, hvad science fiction kan.

Bagerst i antologien er som sædvanlig en præsentation af de enkelte forfattere, hvis man vil vide lidt mere.

Kuplen ved Svenskehavn af Richard Ipsen

De to ornitologer, Lars og Michael, er på besøg på Rønne Gymnasium for at fortælle, om den dag de opdagede, at den uddøde gejrfugl pludselig var genopstået ud for Svenskehavn på Bornholm.

Drømmen om frihed indledes af en garvet forfatter, der har været med i Lige under overfladen-serien fra bind et. Richard Ipsen har velfortjent vundet Niels Klim prisen to gange.

Hypnotisøren af Karen Skovmand

Efter at atmosfæren er blevet fyldt op af støv, og menneskene lever under kummerlige forhold, opsøger folk Kopernikus for at få hjælp til at huske.

Jeg har tidligere med stor fornøjelse læst romanen Kimana Magars sidste sang af Karen Skovmand, der også har skrevet fantasyromaner og noveller til flere antologier.

Vaporizers af Irene Scharbau

Børnehavepædagogen Marian bor i et lille hus med egen have midt i byen. Rundt omkring den lille enklave af villaer er der skudt høje betonbyggerier op, og nu ligger de få huse som en grøn oase i et hav af gråt. En dag brydes aftenen af en enerverende støj, der minder om skrig. Ingen kan finde ud af, hvor støjen stammer fra, og så følger flere uforklarlige hændelser. Pludselig er der ingen forbindelse til satellitterne i jordens atmosfære og mystiske pink skyer dukker op. Og hvor skyerne dukker op, forsvinder alt af beton …

Under læsningen kunne jeg ikke lade være med at tænke på novellen ‘Pink‘ af Nikolaj Højberg. Der er tilsyneladende noget superskræmmende over den umiddelbart feminine farve 🙂

Irene Scharbau har bl.a. skrevet romanen En sang for de levende, der lige som ‘Vaporizers’ er et indspark i klimadebatten.

Brevet af Jasmin Hansen

Forskeren Viktor er ikke særlig god til det sociale. Det interesserer ham heller ikke. I stedet vil han meget hellere bruge al sin tid på at forske. Derfor laver han en klon af sig selv, som kan tage sig af alle de aktiviteter, han ikke gider. Det får dog uforudsete konsekvenser.

Jeg har tidligere læst Jasmin Hansen bl.a. i Science Fiction Cirklens pandemiantologi Exteria, hvor hun havde et spændende bidrag med. Også denne gang er hun velskrivende – og så sender hun lige en hilsen til Mary Shelleys verdenskendte roman.

Skæbnedage på Føniksøen af Katrine Williams

Paanu fra Skovby elsker at opfinde og reparere androider. Hendes nyeste idé vandt et ophold på Føniks 101, en af tusindvis af fritsvævende øer hvor man lever i 100% harmoni med naturen. Her møder hun Nguyën, der mener, at man i Skovby anvender alt for meget teknologi. Det er Paanu dog ikke enig i, for den teknologi de anvender forurener ikke.

Katrine Williams har tidligere udgivet trilogien Sjæle-akademiet.

Nyfar af Lars Behn

Da Louisa og Michael blev skilt, fik Louisa den fulde forældremyndighed over datteren Mia. I mange år har hun forhindret Michael i at se datteren, og nu ønsker hendes nye mand, Trip, at blive Mias nyfar.

I Lige under overfladen regi havde Lars Behn en novelle med første gang i bind 11. Den udspillede sig i en fremtid, hvor demokratiet havde slået fejl, og alt gik op i profit. På en måde passer Behns novelle i Drømmen om frihed godt ind i samme tema. Nemlig at passe på med at trampe på andres rettigheder, for en dag er det måske dine rettigheder der er forsvundet. I øvrigt har Lars Behn bidraget til Lige under overfladen-serien i hvert bind siden bind 11.

Svinets tidsalder af Helene Toksværd

Svinepest og muteret MRSA har gjort svinekød til en mangelvare i supermarkederne. Det er novellens fortæller (der også er madblogger) ked af. Heldigvis skaber ny lovgivning nye muligheder for kød-elskerne.

Helene Toksværd er en også flittig bidragsyder til Science Fiction Cirklens udgivelser. I Lige under overfladen-regi har hun bidraget flere gange. Blandt andet i bind 14 med novellen ‘I Danmark spiser vi hunde’, der absolut også kan anbefales.

Wabi Sabi af Trine Jakobsen

Adrian er ingeniør i robotteknologi og har netop opfundet en robothund. Hans søster foretrækker en levende hund, men det forstår Adrian ikke. En robothund er aldrig ulydig, skal kun luftes når man gider og sviner ikke. Faktisk forstår han ikke, hvorfor folk finder sig i det uperfekte. Heller ikke når det gælder mennesker.

Jeg har ikke tidligere læst noget af Trine Jakobsen.

Begyndelsesdagen – den afgørende prøve af Mia Lena Engebretsen

Efter 3. verdenskrig skal alle 18-årige igennem en prøve på Begyndelsesdagen. Prøven afgør om de skal tage det etiske skoleår om, kan fortsætte deres liv som de plejer, eller bliver udvalgt til Foreningsregeringen i to år. Jóhann er nervøs for, hvordan det skal gå. Især fordi prøven i år gennemføres på en helt ny måde.

Jeg har ikke læst noget af Mia Lena Engebretsen før, men hun er udgivet i antologien Inderst inde.

Origotid af Flemming Johansen

På DTU bliver matematiknørden Halfdan venner med Alexander, der efter en gæsteforelæsning af en førende forsker inden for rumforskning og kvantemekanik beslutter sig for at bygge en tidsmaskine. Halfdan lader sig overtale, men selvom det i teorien er muligt, er det sværere at udføre i praksis.

Flemming Johansen har bidraget til flere forskellige antologier, og havde første gang en novelle i Lige under overfladen-serien i bind 12. Generelt er jeg begejstret for Johansens noveller, og ‘Origotid’ er absolut også værd at læse.

Frugt fra Hawaii v. 11 (baseret på Hawaiian frugt v. 7) af Kenneth Krabat og chatbot calling itself Kathryn Peterson

I en nyhedsudsendelse, der måske ikke er en nyhedsudsendelse, diskuterer deltagerne, hvordan de kan redde jorden fra menneskene.

Kenneth Krabat er en flittig bidragsyder til bl.a. Lige under overfladen-serien, og han er aldrig bange for at eksperimentere. Han deltog første gang i bind to med novellen ’Historiens korte arm’, som virker inspireret af en af mine yndlingsromaner, Gateway, men som alligevel har sin helt egen morale.

Styrtløb af Glen Stihmøe

Efter at have vundet alt hvad der er værd at vinde i styrtløb på jorden, bliver fortællerens kæreste headhuntet til næste års mesterskaber i Ultimate Skiing – på Saturns måne, Titan. For at deltage her skal man dog – blandt andet – igennem en hård træning.

Glen Stihmøe er et pseudonym for en velskrivende forfatter, der har været med hele vejen i Under overfladen-serien. I bind et bidrog han med novellen ‘En tvilling kommer sjældent alene’, hvor Danmark er kollapset under en amokløben bioteknologi. Et tema der delvist kan genkendes i ‘Styrtløb’.

Raias søn af Torben Magnild Husum

Raia er gravid i femte måned og bor sammen med byens andre gravide i Artemisbygningen. Alle gravide behandles med største venlighed og respekt, så derfor er det et chok, da en mand pludselig er truende overfor hende udenfor bygningen. Hvad vil han hende?

Torben Magnild Husum har skrevet flere noveller til forskellige antologier, herunder også Lige under overfladen-serien. Derudover kan jeg varmt anbefale hans to romaner om privatdetektiverne Ole og Tom med speciale i ‘det unormale’.

Drømmen om frihed af Emilie Søndergaard

I titelnovellen er Vilja og Juda forældre til den lille pige, Libba. De arbejder begge hårdt, men det er svært at tjene nok penge til at give Libba det liv de ønsker for hende. En dag kommer Vilja ved et uheld i Vogternes søgelys. Det giver hende et nyt perspektiv på Fredsforstyrrerne, der selv kalder sig for Frihedskæmpere.

Emilie Søndergaard debuterede i 2019 på forlaget SMSPress, men ‘Drømmen om frihed’ er hendes første science fiction novelle.

Afveje i sneen af Henrik Neergaard

Under en snestorm i februar begiver fortælleren sig ud for at besøge en. Undervejs fortæller han historier om begivenheder og personer, han har hørt om, mens han forsøger at finde vej.

Henrik Neergaard er en etableret forfatter med flere bogudgivelser bag sig. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke før har læst noget af ham.

Mere menneske end menneske af Tobias Backman

William skal til jobsamtale, men han er oppe imod hårde odds. Dels konkurrerer han mod androider. Dels mangler han nemlig noget, som mange af konkurrenterne har. Så uanset at han er dedikeret og dygtig har han nu gået arbejdsløs i flere år. Men man har vel sine principper …

‘Mere menneske end menneske’ er Tobias Backmans første udgivelse på dansk. Han har dog haft flere noveller med i engelsksprogede udgivelser, som man kan håbe på bliver oversat.

Verden 2.0 af Mette Lindstrøm

I en fremtid hvor hele ens liv kan leves digitalt i Verdenen, får Camilla sig en overraskelse, da den lækre Martin foreslår, at de skal mødes efter skole.

Jeg har ikke tidligere læst noget af Mette Lindstrøm, der kan følges på mettelindstroem.dk

KunstTyven af Cecilie Buur Larsen

For at undgå at KunstTyven skal plagiere kunsten, er den blevet samlet i galleriet Madammen, hvor kun få mennesker kan få den at se. Palma synes egentlig, det er en skam, for kunst burde deles, men det er jo nødvendigt.

Jeg har ikke tidligere læst noget af Cecilie Buur Larsen, hvis novelle er et interessant bidrag til debatten om AI’s brug af menneskeskabt kunst.

Mord i SkyCity af Daniel Norén Tegner

Da en mand findes myrdet i SkyCity, sættes fortælleren til at opklare, hvad der er sket.

Jeg har ikke tidligere læst noget af Daniel Norén Tegner, men ser frem til mere fra hans hånd.

Se, fremtiden er lys af Thomas Nis Westergaard

Efter en trafikulykke mister Jonas sit ene øje. I stedet for at få indopereret et kunstigt standard øje beslutter Jonas’ forældre, Birthe og Ole, at han skal have implementeret et nyt eksperimentelt øje. Det er der bare en par problemer ved. Dels giver det nye øje Jonas nogle mærkelige syner. Dels er Birthe og Ole ikke Jonas’ forældre!

Thomas Nis Westergaard debuterede i Lige under overfladen-serien i bind 13 med novellen ‘Drengen der trådte ved siden af’. Derudover har han bidrag med i bind 16, 17 samt her i Drømmen om frihed.

Sort sfære af Jakob Alexander Brahm

Marck er ansat af Andromeda Corp på Mars, hvor han skal stå i spidsen for ingeniørerne, der rejser den første WH-Node i menneskehedens historie. En konstruktion, der vil muliggøre rejser i tid og rum ved at bøje rummet og danne et ormehul. Men under udgravningen af Olympus Mons støder holdet på en anormalitet, der kræver visuel inspektion. Marck gør altid, hvad der kræves for at holde effektiviteten høj, så han går selv ind for at tjekke problemet. Det viser sig dog at være noget helt andet end forventet.

Jeg har tidligere læst novellen ‘Portenes tavle’ i Frygtelige fynske fortællinger 2 – Alt godt fra havet af Jakob Alexander Brahm.

Amazing friends af Mikala Rosenkilde

Sexdukke-industrien har lagt deres produktion om og producerer nu avancerede robotdukker, der kan interagere med familien. De smukke dukker bliver snart en integreret del af de fleste husholdninger, men også på arbejdsmarkedet hvor de overtager flere og flere job. Thea er en af dem, der bliver fyret, og også på hjemmefronten møder hun snart en dukke, da hendes mand, Poul, giver sig selv dukken Selina i gave. Thea er skeptisk, men Selina er dygtig til at holde hus og lave mad, og det er jo dejligt let at overlade arbejdet til hende.

Mikala Rosenkilde er en etableret forfatter med flere bogudgivelser bag sig. Hun står også bag den fabelagtige podcast De Mystiske Dyr, og er generelt altid værd at læse.

Åndenød af Maria Aagaard

Adira flytter til undervandsbyen Stella Maris, hvor hun skal begynde uddannelsen til marinebiolog, som også hendes søster Marissa har taget. De to søstre er siden faldet ud, alligevel drømmer Adira om at blive den yngste, der gennemfører uddannelsen. Men en afsluttende dykkerekskursion bringer søsterrivaliseringen frem igen.

Maria Aagaard har bidraget til Lige under overfladen-serien to gange tidligere, og har også fået udgivet noveller andre antologier.

En tilståelsessag af Dmitri Burdykin

I fremtiden er der sket et verdensomspændende kollaps i bestanden af bestøvende insekter, hvilket har medført massedød og hungersnød. Videnskaben er dog lykkes med at udvikle en syntetisk algegrød, som mennesker kan leve af. Men stort set alle større dyr er udryddet, så da Persson bliver anklaget for at have slået en hund ihjel, er der ikke meget andet for end at tilstå.

‘En tilståelsessag’ er Dmitri Burdykins tredje novelle i Lige under overfladen-serien. Hans første bidrag var novellen ‘En hjælpende hånd’ i Evolution, som jeg også var rigtig begejstret for.

Mormor og morfar af Jakob Emiliussen

Agnes’ forældre er døde, og hendes børn savner dem hjerteskærende højt. Agnes er også selv i sorg, og har svært ved at håndtere børnene. Derfor foreslår hendes mand, at de køber et program kaldet ‘Genskabt’. Her laver et firma digitale versioner af afdøde ved at gennemgå deres onlinedata og herudfra skabe en kunstig intelligens, der opfører sig som afdøde. Først er Agnes skeptisk, men hun overgiver sig, og snart er børnene nærmest mere glade for de digitale bedsteforældre, end for deres forældre.

‘Mormor og morfar’ er Jakob Emiliussens tredje bidrag til Lige under overfladen-serien, og en interessant og tankevækkende novelle.

Reklame: Tak til Science Fiction Cirklen der har foræret mig bogen til anmeldelse

Om Drømmen om frihed:

Udgivelsesår: 11.12.2023
Forlag: Science Fiction Cirklen, 418 sider
Omslag: Manfred Christiansen

Indhold:

Kuplen ved Svenskehavn af Richard Ipsen
Hypnotisøren af Karen Skovmand
Vaporizers af Irene Scharbau
Brevet af Jasmin Hansen
Skæbnedage på Føniksøen af Katrine Williams
Nyfar af Lars Behn
Svinets tidsalder af Helene Toksværd
Wabi Sabi af Trine Jakobsen
Begyndelsesdagen – den afgørende prøve af Mia Lena Engebretsen
Origotid af Flemming Johansen
Frugt fra Hawaii v. 11 (baseret på Hawaiian frugt v. 7) af Kenneth Krabat og chatbot calling itself Kathryn Peterson
Styrtløb af Glen Stihmøe
Raias søn af Torben Magnild Husum
Drømmen om frihed af Emilie Søndergaard
Afveje i sneen af Henrik Neergaard
Mere menneske end menneske af Tobias Backman
Verden 2.0 af Mette Lindstrøm
KunstTyven af Cecilie Buur Larsen
Mord i SkyCity af Daniel Norén Tegner
Se, fremtiden er lys af Thomas Nis Westergaard
Sort sfære af Jakob Alexander Brahm
Amazing friends af Mikala Rosenkilde
Åndenød af Maria Aagaard
En tilståelsessag af Dmitri Burdykin
Mormor og morfar af Jakob Emiliussen

Lige under overfladen:

Ulige partnere – lige under overfladen 17, 2022
Udenfor intet – lige under overfladen 16, 2021
Evolution – lige under overfladen 15, 2020
Sandsynlighedskrydstogt – lige under overfladen, 14, 2019
De fremmede – lige under overfladen 13, 2018
Efter fødslen – lige under overfladen 12, 2017
Lidenskab og lysår – lige under overfladen 11, 2016
Som et urværk – lige under overfladen 10, 2015
De sidste kærester på månen – lige under overfladen 9, 2014
Farvel min astronaut – lige under overfladen 8, 2013
Nær og fjern – lige under overfladen 7, 2013
Fremmed stjerne – lige under overfladen 6, 2012
Den nye koloni – lige under overfladen 5, 2011
Ingenmandsland – lige under overfladen 4, 2010
Den hemmelige dal – lige under overfladen 3, 2009
I overfladen – lige under overfladen 2, 2008
Lige under overfladen, 2007

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.